Alice Valk geïnspireerd door het tulpenvirus; nu in Museum Nagele te zien

Na de noodgedwongen ‘Coronasluiting’ mag Museum Nagele sinds 1 juni weer gasten ontvangen en is er ook een aanvulling op de huidige wisselexpositie gerealiseerd. Momenteel exposeert VakFotograaf Alice Valk uit Noordoostpolder onder de titel ‘In de ban van de tulp’ namelijk een aantal van haar prachtigste tulpfoto`s in Museum Nagele.

Achttien jaar geleden raakte Alice besmet met het ‘tulpenvirus’. Ze ging namelijk samenwonen met haar partner op een bloembollenbedrijf in Noordoostpolder. Opeens woonde ze midden in een tulpenweelde! Al snel raakte ze in de ban van de tulp. Als ze meehielp op het land om tulpen te selecteren vond ze het zonde om die mooi uitziende, maar zieke virusbloemen in het pad achter te laten. Ze plukte ze dan en zette ze thuis op een vaas.

Deze ‘virustulpen’ inspireerden haar voor haar project dat gaat over de Rembrandt-tulp, de vroegste tulpen uit de 17e eeuw. Deze mooie tulpen met gevlekte bloemblaadjes waren in die tijd geliefd bij vele mensen en brachten een ware ‘tulpenmanie’ naar Nederland. Eén tulpenbol werd verkocht voor meer geld dan een Amsterdams grachtenpand. Totdat bleek dat deze mooie tulpen ziek waren van het tulpenvirus. De bollen waren te zwak om in het voorjaar opnieuw een bloem te geven.

Een andere inspiratiebron voor haar is de Hollandse tulpenvaas, afkomstig uit diezelfde periode. Dit is een typische, blauwwitte vaas waar de tulpen in getoond werden. Zowel de gevlamde virustulp als de tulpenvaas ziet u terug in haar projectwerkstukken. Ze laat hiermee een stukje historie van de tulp zien. Met deze kunstwerken is ze in juni 2019 aan de FotoVakschool afgestudeerd.

Alice heeft ook andere kunstwerken van tulpen gemaakt; de tulp wordt vanuit een ander perspectief zichtbaar. Deze kunstwerken worden getoond in een vitrinekast.

De tulpfoto`s en de kunstwerken van Alice Valk zijn te bewonderen tot en met 30 augustus 2020, naast de expositie ‘Droombeelden hout/verf’ van Will Schropp en Martin-Jan van Santen. ‘Droombeelden hout/verf’ is eveneens tot en met 30 augustus in Museum Nagele te bezichtigen.

Museum Nagele is in juni alleen op zaterdagmiddag en vanaf 4 juli op zaterdag- én zondagmiddag open van 13.00 – 17.00 uur. Vanaf augustus hopen we weer 4 middagen per week open te kunnen. Volg voor actuele openingstijden www.museumnagele.nl
Uw komst van te voren aanmelden blijft verplicht. Dat kan via info@museumnagele.nl of op een dag dat we geopend zijn via 0527 653077.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl