Nagele: enige dorp van Het Nieuwe Bouwen
Een blog op Davides.nl over een bezoek aan Nagele
‘Doe maar vijfhonderd huizen, drie scholen, vier kerken (want verzuiling), wat winkels en een begraafplaats. Dat was globaal de wensenlijst voor wat later Nagele zou worden. Het dorp dat in 1300 verzwolgen werd door de Zuiderzee en in de jaren ’50 van de vorige eeuw is herrezen uit de modder van de Noordoostpolder. Het enige dorp ter wereld dat helemaal gebouwd is volgens de principes van Het Nieuwe Bouwen.
Het maakt Nagele tot een dorp van idealen en nieuwe ideeën. Een dorp waar functionaliteit de boventoon voert. Waar alles in het teken staat van licht, ruimte en leefbaarheid. Hypermodern. Toen. Ontworpen door een collectief van architecten afkomstig van twee bureaus, het ene uit Rotterdam en het andere uit Amsterdam. De hele fine fleur van Nederlandse architecten uit die tijd heeft meegewerkt aan de totstandkoming van Nagele: Rietveld (vader en zoon), Gerrit van Eesteren, Mart Stam, Aldo van Eyck, Jaap Bakema, tuinarchitecte Mien Ruys.’
De schrijver heeft ruim de tijd genomen om Nagele te bezoeken: een wandeling door het dorp, een bezoek aan het museum Nagele, het Polman Huis en de Frietbakkerij.
‘Nagele is na een periode van wegtrekkende bewoners zichzelf opnieuw aan het uitvinden.’
Lees de hele blog op Nagele: enige dorp van Het Nieuwe Bouwen – Reisblog Davides