Energiek Nagele schrijft prijsvraag uit

In de jaren ’50 werd Nagele ontworpen als modernste dorp van Europa door de beroemdste architecten van die tijd. Om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele in 2017 nieuw leven in te blazen, schrijft de Coöperatie Energiek Nagele een landelijke prijsvraag uit om te komen tot nieuwe, experimentele, inspirerende en betekenisvolle oplossingen op het gebied van duurzame energie. De informatiebijeenkomst in Nagele op zaterdag 9 september, vormt de aftrap.

‘Wij zijn op zoek naar een idee dat vernieuwend is en bovenal realiseerbaar,’ aldus Rutger Bergboer, voorzitter Energiek Nagele. ‘We hopen dat architecten, energiespecialisten, duurzame ondernemers, technische universiteiten, uitvinders, kunstenaars en andere vernieuwers met inspirerende oplossingen komen op het gebied van duurzame energie. We hopen zo ons dorp een kwaliteitsimpuls te geven, door opnieuw ruimte te bieden aan het experiment, en Nagele zo uit te laten groeien tot een duurzaam en energieneutraal dorp waarin het prettig is (en blijft) om te wonen.’ De prijsvraag wordt mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Noordoostpolder.

Partners

Energiek Nagele voert de prijsvraag uit met een groot aantal partners: Vereniging Dorpsbelang Nagele, Ondernemersvereniging Nagele, Museum Nagele, Waterschap Zuiderzeeland, Mercatus, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Flevoland, Gemeente Noordoostpolder en Vereniging Hendrick de Keyser. Samen met hen zal worden gezocht naar mogelijkheden voor uitvoering van de beste ideeën. De inzendingen voor de prijsvraag worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van  Dirk Sijmons (landschapsarchitect, adviseur H+N+S, vm. Rijksadviseur Landschap). De jury bestaat verder uit Pi de Bruijn (architect, partner ArchitectenCie), Kees Duijvestein (adviseur TVDH Architecten, vm. hoogleraar Duurzame Ontwikkeling in de Gebouwde Omgeving TU Delft), Leen Verbeek (Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland) en de Nagelezen Stefan Davids en Anneke Keur.

Procedure

Op zaterdag 9 september, tijdens Open Monumentendag, organiseert Energiek Nagele om 15.00 uur in Museum Nagele een informatiebijeenkomst die het starpunt vormt van de prijsvraag. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze informatiebijeenkomst door een email te sturen naar energieknagele@outlook.com. Daarna kunnen deelnemers op basis van het reglement (vanaf 4 september beschikbaar op www.arch-lokaal.nl ), ontwerpen indienen tot 23 oktober 12.00 uur. Eind dit jaar, in november of december, verwacht de jury hieruit een selectie te maken en enkele inzendingen uit te nodigen voor de tweede ronde waarna in april 2018 overgegaan wordt tot de bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag.