Expositie ACHT van Beeldhouwers.nu in Museum Nagele

Vanaf 3 september kunt u in Museum Nagele ACHT bezichtigen; een expositie van ruimtelijk werk die uitgaat van de unieke ontwerpgeschiedenis van het dorp Nagele.

Het architectencollectief ‘De 8’ was – eind jaren 40, begin jaren 50 – een van de collectieven die hun stempel hebben gedrukt op het gezamenlijke ontwerp van Nagele.
Deze keer zijn het acht leden van Beeldhouwers.nu die zorgen voor een gezamenlijk kunstwerk, zoals ook Nagele een gezamenlijk kunstwerk is. Individueel heeft iedere kunstenaar zijn eigen discipline; destijds hadden de ontwerpers van Nagele ook ieder hun eigen inbreng.

De leden van Beeldhouwers.nu zijn verbonden door poëtische ambachtelijkheid en liefde voor het maken van beelden. Zij komen samen om elkaar te inspireren. In gezamenlijke exposities treden zij naar buiten.
Het beeldhouwerscollectief dat exposeert, bestaat uit Leo van den Bos, Alice Bakker, Frea Lenger, Desiré Haverkamp, Hanneke de Munck, Huub van Meerwijk, Thijl Wijdeveld en Tom Wagenaar.
Deze ACHT nemen niet alleen de ontstaansgeschiedenis van het dorp Nagele als uitgangspunt, maar ook het gebouw van Museum Nagele. De hele hoogte, breedte en diepte van de voormalige kerk, waarin Museum Nagele al bijna 25 jaar is gehuisvest, is daarbij hun speelruimte.

De unieke claustrawand, gevuld met kleine werken, wordt verrassend onderdeel van de expositie, evenals de buitenruimte waar op NAP-hoogte een windvaan staat.

Een vissensnoer en een dramatische verbeelding van afscheid vormen lange diagonalen van vloer naar plafond. Een grote mobiel wekt de sensatie in een onderwaterwereld te zijn beland. Sponssculpturen en afhangende bladen als een woud van zeewier versterken die beleving.

Op de bodem staat een vrouwelijk beeld bekroond door een Mariaschrijn, de kerkfunctie in herinnering brengend. Aan de wand een sculptuur die is geïnspireerd op het ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys.

Commissaris van de Koning in Flevoland, de heer Leen Verbeek, opent voor genodigden de expositie op 6 september. Deze opening wordt muzikaal omlijst door altvioliste Irma Haverkamp en orgelspel.

De expositie ACHT is te bezichtigen van 3 september tot en met 29 november 2020. Raadpleeg vooraf www.museumnagele.nl.

Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl