Expositie ‘Between yesterday and tomorrow’ in Museum Nagele

Op zondag 4 september vindt in Museum Nagele om 15 uur voor genodigden de opening plaats van de nieuwe expositie ‘Between yesterday and tomorrow’.
De kunstenaars Siegfried Woldhek, Nelleke Ponsteen, Loes van Griensven, Adrie van Zalk, Silvia Borgers en Annet van der Kamp exposeren tot en met 27 november zeer gevarieerd werk: mailart, schilderijen, keramiek en fotografie.

Siegfried Woldhek is bekend van de vele psychologische portretten die hij sinds 1976 tekent voor onder meer Vrij Nederland (literaire portretten) en NRC (politieke prenten, sporters). Zijn werk werd dikwijls geëxposeerd en is in verschillende bundels gepubliceerd. Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum, Museum de Fundatie en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Hij was de officiële portrettist voor de TED Conferentie in Los Angeles en zijn TED talk over het gezicht van Leonardo is al meer dan 1 miljoen keer bekeken.
De laatste jaren maakt hij in toenemende mate vrij werk.
Voor zijn natuurbeschermingswerk werd hij in april 2002 door Z.K.H. Prins Bernhard benoemd tot officier in de Orde van Gouden Ark. In augustus 2002 werd hem door de Jan Campertstichting de driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs toegekend voor zijn bijzondere literaire verdiensten. In januari 2012 ontving hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011.

Nelleke Ponsteen en Loes van Griensven exposeren allebei mailart: de ‘kunst-envelop’.
De mailart is een kunstvorm waarbij de envelop de drager van het kunstwerk wordt en op deze manier maken deze kunstenaressen hun kunst openbaar.
Lachend wordt de post bij hen bezorgd. Ze sturen elkaar al een aantal jaren wekelijks deze kunstenveloppen, waarop in beeld en tekst te zien valt hoe ze met humor naar hun eigen vrouw-zijn en de wereld om hen heen kijken. Of gewoon een kunstwerkje op een envelop, zoals mailart betaamt; in een tekening, schildering, collage of in gemengde technieken, hetgeen resulteert in een expositie van meer dan 900 enveloppen in Museum Nagele.

Adrie van Zalk is een multimedia kunstenaar, die afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en nu foto`s toont op de expositie ‘Between yesterday and tomorrow’. Zijn werk was te zien op diverse Tv-stations in Brazilië, Mexico, Californië (USA), Colombia, Uruguay, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Nederland.
In Nederland was zijn werk o.a. te zien op het Nederlands Film Festival, P.A.R.K. TV Amsterdam, Internetkanaal Museum Booymans van Beuningen, Paraplufabriek Nijmegen, Openlucht videofestival Den Haag, Cinemalux Nijmegen, Maffestival Almelo.

Het werk van de IJsselsteinse keramiste Silvia Borgers is even zo kleurrijk als fantasievol.
In detail uitgevoerde fantasiefiguren wagen zich doelbewust in strijdbare positie, even herkenbaar als onbestaanbaar. Grimmigheid en humor wisselen elkaar af. Het materiaal en de glazuren, inclusief de goud- en koperlusters, zijn ten volle benut om het oog van de beschouwer te boeien.

De speelse kandelaren en de eigenwijze vaasjes van Annet van der Kamp ontlenen hun vorm aan de grillige en onvoorspelbare verschijningsvormen uit de onderwaterwereld. Elk kunstwerk is uniek, handgevormd keramisch steengoed en met de hand geglazuurd.
De zwarte lijntekeningen zijn geïnspireerd op de diepzeeschepsels en eencelligen met hun vervreemdende en bijna transparante verschijningsvormen.
Annet van der Kamp is een veelzijdig kunstenaar en werkt met diverse materialen en technieken. Zij is in 1984 afgestudeerd in de studierichting Keramiek aan Artez (toen nog in Kampen). Haar voorliefde voor klei en keramiek is altijd gebleven, maar op andere gebieden heeft zij zich ook verder ontwikkeld. Zo werkt zij al jaren op doek, met glas (gieten, blazen en fusing) en sinds enige jaren ook steeds meer met staal.

Deze groepsexpositie is te bezichtigen van 1 september tot en met 27 november 2016.

Zie voor meer informatie Museum Nagele

01Eigenwijze vaasjes - Annet van der Kamp

01Mailart - Nelleke Ponsteen en Loes van Griensven