Expositie ‘Signalen van Louis van Gasteren’ in Museum Nagele

Op zondag 4 december vindt in Museum Nagele de opening plaats van de nieuwe expositie ‘Signalen van Louis van Gasteren’.
De expositie is een eerbetoon aan Louis van Gasteren (1922-2016). U kunt in Museum Nagele beeldend werk en films van hem zien. Gedurende de gehele expositieperiode, van 8 december 2016 tot en met 28 mei 2017, wordt een aantal films van deze bekende cineast gepresenteerd. Het filmprogramma vindt u binnenkort op onze website www.museumnagele.nl
De opening wordt om 15 uur verricht door HendrikJan Houthoff.

Louis van Gasteren was een ‘homo universalis’, werkzaam op allerlei fronten, onbegrensd nieuwsgierig, zich met alles bemoeiend en alles met elkaar verbindend.
Kritisch naar wat er om hem heen gebeurde.

In zijn beeldende kunst, die bijna een halve eeuw omvat, is een volstrekt authentieke lijn te
bespeuren. Van de geknoopte breinaald in 1947 tot de grote waterprojecten in de jaren tachtig en negentig: ze dragen het onmiskenbare stempel van een onderzoeker naar beweging, materie en de menselijke soort. Bovenal lopen de werken vooruit op, of becommentariëren ze de tijd waarin ze zijn gemaakt – waarmee dit oeuvre naadloos aansluit bij het cinematografische werk van de maker.

Levensloop Louis van Gasteren (1922 – 2016)

Louis van Gasteren werd geboren op 20 november 1922 in Amsterdam. Zijn vader was toneelspeler, zijn moeder zangeres en zijn zuster Josephine actrice en journaliste.
Zijn werkzame leven begon hij in 1952 met de productie van Bruin Goud voor de cacaofabriek van Van Houten. De opnames vonden plaats in Ghana en de tocht van de filmcrew dwars door de Sahara werd eveneens gefilmd (Dwars door de Sahara).
Van Gasteren heeft circa 70 documentaires gemaakt en twee speelfilms. Zijn onderwerpen haalde hij uit de realiteit van alledag: de strijd tegen het water (Een Zaak van Niveau), woningbouw (Alle vogels hebben nesten, Een nieuw dorp op nieuw land, Terug naar Nagele), Europese landbouwpolitiek (Berichten uit Europa, Overstag), het posttraumatisch stresssyndroom (Begrijp je nu waarom ik huil, De prijs van overleven), Amsterdam in de jaren 1960 (Hans het leven voor de dood, Allemaal rebellen). Hij schuwde het experiment niet, was altijd bezig met nieuwe technieken. De overgang van analoge naar digitale film heeft hij zeer bewust meegemaakt.
Op zijn 90e verjaardag ging zijn film Nema Aviona za Zagreb in première. De film werd geschoten eind jaren zestig en gemonteerd in 2012.
Zijn laatste film Het Baken van Wassenaar stamt uit 2014.

Vooral in de jaren 1960 was Van Gasteren bezig met beeldende kunst. Hij raakte bevriend met de Canadese filosoof Marshall McLuhan en omarmde zijn ideeën. ‘De wereldbol is een kunstwerk op zichzelf’. Van Gasteren liet tijdens zijn expositie (in het Stedelijk Museum, van Abbemuseum en Museum Fodor) de bezoeker kijken naar de schoonheid van stukken plaveisel (Bolbewuste schilderijen).
In Milwaukee stuitte hij op een shooting ranch van de politie. Hij nam het pakket schietschijven mee en exposeerde de allengs kapotgeschoten targets (Milwaukee Interspacing).
De bouw van het ondergrondse gedeelte van de metro in de Nieuwmarktbuurt, eind 1970, ging gepaard met een grootschalige sloop van huizen; oorzaak van heftige protesten van bewoners en krakers. Het collectief Louis van Gasteren, Jan Sierhuis, Bert Griepink en Roel van den Ende voorzag het metrostation Nieuwmarkt van diverse kunstwerken. Louis van Gasteren maakte de Wortels van de stad: heipalen die door het plafond van de metro steken en opgevangen worden door grote balken – alsof ze de huizen die erboven staan ondersteunen. De vier kunstenaars maakten gezamenlijk Groeten uit de Nieuwmarkt, grote fotocollages van de karakteristieke Nieuwmarktbuurt inclusief de traumatische sloop van de huizen.
In 1988 werd het NAP-monument geopend in het Stadhuis/Muziektheater van Amsterdam. Een 30 meter lang reliëf van glas, natuursteen en aluminium laat zien dat Nederland voor een groot deel onder zeeniveau ligt, onder NAP. Op een speciaal tot op de derde zandlaag geheide heipaal is een bronzen bout gemonteerd, waarvan de bovenkant het nulniveau van het NAP is. Je kunt er je hand op leggen! Van Gasteren ontwierp dit monument met Kees van der Veer met wie hij ook de posters Nederland-Waterland en Nederland-Polderland ontwikkelde.

De expositie ‘Signalen van Louis van Gasteren’ is te bezichtigen van 8 december 2016 tot en met 28 mei 2017

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl

Louis van gasteren (foto Pieter Boersma)
Louis van gasteren (foto Pieter Boersma)

breinaald target