Glas & sculpturen in Museum Nagele

Vanaf donderdag 28 november 2019 is in Museum Nagele werk te zien van glaskunstenaar Ewout Vis en beeldend kunstenaar Marinel Vieleers.

Ewout Vis (1962), geboren te Leiden, is in 1990 afgestudeerd aan de kunstacademie te Arnhem in de richting autonome kunst. Tot aan 2009 heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met tekenen en schilderen. In het schilderen ontwikkelde zich een toenemende interesse voor de ruimtelijke kant van een schilderij, met de uiteindelijke wens om de statische kant van een tweedimensionaal vlak te doorbreken.

Glazen wandpanelen
In 2009 werd zijn aandacht getrokken door het breukvlak van een ruit. ‘Het was net of ik een andere kwaliteit glas zag, zoveel meer sprankeling en levendigheid. De wens ontstond om specifiek het breukvlak van het glas als materiaal in mijn schilderijen te verwerken. Al snel werd mij duidelijk dat het glas mij meer fascineerde dan de verf. Zo zijn mijn glazen wandpanelen ontstaan. Hoewel mijn wandpanelen een bepaalde ruimtelijkheid hebben, zie ik ze toch in eerste instantie als schilderijen.’
Het spannende aan deze panelen is dat lichte en donkere vlakken niet vastliggen. Ze worden namelijk gevormd door de wijze waarop het licht op het paneel valt. Het glas speelt met het licht en schildert zo een eindeloze reeks van beelden.

Marinel Vieleers (1944), geboren in Wierden, begon in 1985 daar haar artistieke loopbaan. In haar beelden staat de mens centraal. Het werk van Marinel Vieleers is een knipoog naar het leven om haar heen, waar ze zowel waarnemer als verteller is. Ze kijkt hoe mensen wonen, werken, keuzes maken, kortom hoe ze leven. Dat verwerkt ze relativerend en met een vleugje humor in haar beelden.
‘Ik denk dat ik zelf onbewust, het liefst vanuit een veilige hoogte de wereld in kijk. Veel figuren in mijn werk doen dat ook. Ik werk met een lijnenspel, waarin ik tijdens het maakproces zoveel mogelijk details weglaat. Uiteindelijk blijven er alleen krachtige lijnen over die de essentie weergeven. Meer is niet nodig. Mijn werken zijn meer een schets dan een uitgewerkt geheel.’

Marinel werkt in keramiek en brons en doet dat de laatste tijd in gemengde materialen zoals koper, lood en cement en hout.
Ook zijn er schilderijen van haar te zien. Centraal staat – net zoals bij haar beelden – de schoonheid van vergankelijkheid.

Donderdag 28 november 2019 om 14.00 uur gaven beide exposanten een inleiding op hun werk, tevens preview van de expositie. Een ieder was welkom; de normale entreeregeling was van toepassing.

De opening voor genodigden vond plaats op 1 december om 15.00 uur.

De expositie loopt van donderdag 28 november 2019 t/m zondag 23 februari 2020.
Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl