Johannette Zomer en vrienden op Schokland

Johannette Zomer brengt op zondag 7 november ‘Het oor van Artemisia’ in het Museumkerkje op Schokland, een concert rond Artemisia Gentileschi en haar leven in het Italië van de 17e eeuw. Johannette Zomer wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Tijdens deze tour bundelt ze haar krachten met Susanne Braumann op viola da gamba, theorbist Fred Jacobs en musicoloog Ben Coelman.

 

Artemisia was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. Voor dit project verdiept het gezelschap zich in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken ze de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Er zal muziek klinken die Artemisia zelf ook gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië. En uiteraard ontbreekt het werk van de mannelijke tijdgenoten niet, zodat een fraai beeld ontstaat van het muzikale landschap in de tijd van Artemisia.

“Ik vereenzelvig mezelf met Artemisia, juist omdat we nu net zo flexibel en vindingrijk moeten zijn om ons vak in de kunsten te kunnen uitoefenen. Het is heel bijzonder dat we voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een langere tournee kunnen opstarten”, vertelt Johannette Zomer.

De volledige speellijst is te vinden via www.klassiekemuziek.nl/johannette-zomer, waar tevens ook de tickets te reserveren zijn.