Jubilerend Museum Nagele krijgt Lelyprijs

Het jaar 2018 is een feestelijke periode voor de vrijwilligers van Museum Nagele. Niet alleen omdat het museum twintig jaar bestaat, maar zeker ook omdat de zeventig medewerkers samen zijn uitgeroepen tot winnaars van de Lelyprijs.
De onderscheiding is bedoeld voor vrijwilligers die zich persoonlijk of in groepsverband op een bijzondere manier hebben ingezet voor cultuur en natuur in Flevoland. Nagele staat bekend om zijn bijzondere architectuur, die onder meer tot uitdrukking komt in kenmerkende platte daken. Door middel van foto’s, schetsen, brieven en een grote maquette toont het museum de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het dorp.

Activiteiten

Vier dagen per week ontvangen de vrijwilligers allerlei bezoekers uit binnen- en buitenland. Vanuit het museum maken zij bovendien verschillende activiteiten mogelijk. Zo organiseren de vrijwilligers regelmatig een wisselexpositie. Een aantal maanden geleden konden dorpsbewoners hun eigen verzameling in het museum laten zien, tijdens het evenement ‘Nagele te Kijk’. Onder leiding van een gids kunnen belangstellenden bovendien een wandeling maken door Nagele. Het komende jaar besteedt museum Nagele ook aandacht aan de viering van ‘100 jaar Zuiderzeewet’. Een eeuw geleden besloot de Tweede Kamer namelijk tot de aanleg van de Zuiderzeewerken, waarmee de Flevopolder droog kwam te liggen. Het hele jaar door wordt deze gebeurtenis in de provincie Flevoland op een feestelijke manier herdacht.
Uitreiking
Op donderdag 8 maart zijn de vrijwilligers en hun genodigden welkom in het Museum Nagele. Uit handen van Commissaris van de Koning Leen Verbeek krijgen zij een bedrag van 2.500 euro, te besteden aan initiatieven op het gebied van cultuur of natuur. Leen Verbeek is ook voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Flevoland. Bij de Lelyprijs hoort ook een speciaal beeldje, dat is gemaakt door kunstenaar Siemen Bolhuis.
Naast de vrijwilligers van museum Nagele waren ook William Vercraeye uit Emmeloord en boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos genomineerd voor de Lelyprijs.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere  initiatieven en talent gestimuleerd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds  Flevoland is een van de twaalf provinciale afdelingen.