Nieuws uit de gemeenteraad

Voor de volledige berichten kijk op noordoostpolder.nl of neem contact op met de gemeente.

Gemeenteraad schaart zich achter Deelplan minimabeleid

De gemeenteraad stemde maandagavond in met het zogenoemde Deelplan minimabeleid. Daarmee wil gemeente Noordoostpolder voorkomen dat inwoner in langdurige ar moedebeleid belanden. Bij de behandeling ging de meeste tijd zitten in de behandeling van twee voorstellen van SP en VVD. De socialisten willen dat meer regelingen openstaan voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Daarmee wil de partij voorkomen dat polderbewoners die een baan vinden toch in inkomen achteruit gaan, omdat ze dan niet meer voor bepaalde regelingen in aanmerking komen. Uiteindelijk bracht de VVD het amendement niet in stemming. Een meerderheid van de partijen ziet niets in de argumenten van de liberalen, maar zijn wel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek. Daarom legt de VVD binnenkort in een commissievergadering het voorstel op tafel.

Nieuwe gezichten in de gemeenteraad

Henk van der Linde en Tom Langenberg zijn tot aan de verkiezingen van komend voorjaar gemeenteraadslid voor respectievelijk PvdA en Politieke Unie. Burgemeester De Groot installeerde het duo maandagavond in de gemeenteraad, net als commissielid Helga Wiedijk (ONS). De Groot stond voor de vergadering ook stil bij het overlijden van Bertus Ritsema. “Een gedreven en aimabel man die zijn mening nooit onder stoelen of banken stak”, zei De Groot onder meer over de voormalig wethouder en oprichter van Politieke Unie. (zie foto Jeffrey Kort)

Gemeenteraad wil geen bedrijven uit de polder weren

Gemeente Noordoostpolder gaat zich bij het aantrekken van nieuwe bedrijven niet louter richten op ondernemingen met een duurzaam en innovatief karakter. D66 zou dat graag zien, maar de partij kreeg maandagavond in de gemeenteraad de handen niet op elkaar voor een motie. De gemeenteraad ging wel in meerderheid akkoord met het strategische marketingplan. SP en PvdA stemden tegen. Zij vinden dat het plan te weinig breed is en bijvoorbeeld niet ingaat op de faciliteiten op het gebied van sport en onderwijs.

Geen windmolens tussen Ramspol en Kadoelen

Tussen Ramspol en Kadoelen komen geen windmolens. Berthoo Lammers (ONS) stelde maandag in de gemeenteraad vragen over dat gerucht dat hij had gehoord. Volgens wethouder Haagsma is het waarheidsgehalte daarvan niet hoog. Belangstellende partijen voor een tweede windmolenpark in de Noordoostpolder zijn er volgens Haagsma wel, maar het college houdt zich aan eerdere afspraken met de gemeenteraad. “Wij gaan niet in op verzoeken die niet passen binnen het beleid dat we hebben gemaakt”, aldus Haagsma, verwijzend naar het windmolengerucht van Lammers.

Overleg met horeca over nachtelijke onrust

De gemeente gaat in overleg met de horeca in Emmeloord over de nachtelijke onrust van de laatste tijd. Dat meldde burgemeester De Groot maandagavond op vragen van Berthoo Lammers (ONS). Die kaartte aan dat het rond het Kettingplein en de Lange Nering ’s nachts onrustig is. Er zou geweld zijn gebruikt en mensen voelen zich volgens ONS onveilig. Volgens De Groot heeft de situatie alles te maken met het huidige horecabeleid. Kroegen moeten in deze fase van de coronapandemie nog om 24.00 uur sluiten. “Dat betekent dat veel mensen ineens op straat staan. Dat in combinatie met alcoholgebruik leidt tot onrust”, aldus de burgemeester. Hij wil samen met de horecazaken kijken hoe de situatie kan verbeteren.