Nynke Veldman winnares dichtwedstrijd 2017

Op 18 april heeft Nynke Veldman haar eigen gedicht mogen onthullen. Zij heeft namelijk het winnende gedicht voor de gedichtenroute in Nagele geschreven. Het thema van de wedstrijd was dit jaar ‘Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog’, helemaal passend bij het feestelijke jaar voor Noordoostpolder.

Nagele heeft sinds 2006 een wandelroute langs 8 gedichten. Elke 2 jaar wordt het eerste gedicht vernieuwd. Hiervoor worden op de beide basisscholen, Klimop en Titus Brandsmaschoool, dichtlessen gegeven aan de leerlingen van de bovenbouw.
Dit jaar zijn alle leerlingen in maart naar Museum Nagele gekomen voor een rondleiding én om hun eigen gedicht voor te dragen. Daarna heeft de jury onder de enthousiaste leiding van Piet Talsma een top 10 van gedichten samengesteld. Deze top 10 werd, voorafgaand aan de bekendmaking van het winnende gedicht, door de kinderen opnieuw voorgedragen. Uiteindelijk bleek dat het prachtige gedicht van Nynke Veldman had gewonnen:

75 jaar
75 jaar …. ben jij al zo oud?
Jij, waardoor ik hier wonen kon?
Jij, met jouw mooie zon?
Dan zat ik zo te denken … hoe heb jij bestaan?
Hoe kon ik opeens naar jou toe zijn gegaan?
Het al bijna vanaf mijn geboorte dat ik jou ken.
Dan is het toch waar dat ik een beetje van jou ben?
Want jij bent 75 jaar en jij bent de Noordoostpolder,

Nynke Veldman
10 jaar

Twee jaar lang staat haar gedicht op het bord naast Museum Nagele. De onthulling heeft Nynke verricht vanuit de Buitengewone Stoel, de stoel die óók het verhaal van de Noordoostpolder vertelt.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl