‘Oeverloos’, Urker kunstenaar Teunis Ruiten exposeert in Museum Nagele

Van 29 november 2018 tot en met 24 februari 2019 kunt u de nieuwe expositie ‘Oeverloos’ bezichtigen in Museum Nagele. De jonge Urker kunstenaar Teunis Ruiten toont installaties, soft sculpture en borduurkunst.

Teunis Ruiten, geboren in 1989 in Noordoostpolder, groeide op ‘op’ Urk. Naast zijn middelbare school volgde hij een opleiding tot costumier en vervolgens startte hij met de opleiding scenografie aan de Amsterdamse Theaterschool. Hierna keerde hij terug naar Urk.

Zijn werk wordt meer dan eens gekenmerkt door een flinterdunne scheiding tussen autonoom beeldend werk en theater. In meerdere of mindere mate is het werk doordrongen van een persoonlijk aspect uit zijn eigen leven, zijn eigen verhaal. Hij vertaalt dit in poëtische beelden die blijk geven van zijn voorliefde voor kostuumontwerp.

In 2018 viert Nederland dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. Museum Nagele besteedt het gehele jaar aandacht aan de feestelijke viering van 100 jaar Zuiderzeewet, zowel in de exposities als met enkele extra activiteiten.
In de expositie ‘Oeverloos’ onderzoekt Teunis Ruiten de thema`s ‘identiteit’ en ‘anders-zijn’ van alle kanten en beide worden in een groter perspectief geplaatst. Hij gaat dieper in op de vraag wat het betekent om op te groeien op het voormalige eiland Urk en hoe dit je identiteit als mens en als kunstenaar vormt. Want wat als je ook nog weer anders bent tussen al dat anders-zijn? Wat als je weggaat? Is er een wereld waar je beter in past? En wat als je weer terugkeert naar het eiland? Maakte de uitvoering van de Zuiderzeewet Urk echt eiland-af?

Op donderdag 29 november om 14 uur verzorgt Teunis Ruiten een inleiding bij zijn werk. Bij deze inleiding is een ieder van harte welkom. Er wordt entree gevraagd.
Op 9 december om 15 uur vindt de opening voor genodigden plaats.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl