Reis door het land van Geometrie in Museum Nagele

Reis door het land van Geometrie in Museum Nagele

Van 28 februari tot en met 26 mei 2019 kunt u de nieuwe expositie ‘Reis door het land van Geometrie’ van Ria Groenhof bezichtigen in Museum Nagele. Ria Groenhof toont in haar solo-expositie een combinatie van beelden, schilderijen en design.
Ruimte en helderheid zijn de ingrediënten in haar geometrisch abstracte werken, de abstractie van een puur geometrisch lijnenspel. Ze legt een link naar het dorp Nagele; een bijzonder dorp dat in de vijftiger jaren werd vormgegeven door de architectencollectieven ‘De Acht’ en ‘De Opbouw’ en dat is ontstaan uit geometrische vormen, licht, lucht en ruimte.

Het is boeiend te zien hoe er in een zo abstracte vormentaal zoveel persoonlijke emotie gelegd kan worden.

Ria Groenhof studeerde beeldhouwen en omgevingsvormgeving aan de AKI ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Enschede (1980-1985). Ze debuteerde met haar schilderwerk op een solo-expositie in De Lawei in Drachten in 1989. Ook kwam haar gelijknamige boek ‘Een kwart eeuw geometrisch abstract’ uit de tentoonstelling INART ‘Het kunstcollectief’, Lemmer 2012. Recent exposeerde ze o.a. in Museum Dr8888 ‘De erfgenamen van De Stijl, Beyond Dada en De Stijl Part 1′ en bij het landart project ‘Ode aan M.C. Escher op ‘t Bildt’, 2018.

De kunstenaar combineert in haar beelden diverse materialen als brons, beton, steen, cortenstaal en RVS. Een voorbeeld hiervan is ‘De grins fan greide en wetter’ (De grens van grasland en water), 2002, dat ze maakte van gewapend beton (zuilen), RVS (sculpturen) en brokken steen. Verder staan er o.a. werken van haar in Heerenveen ‘De Wachters’ (cortenstaal), in Tjalleberd ‘Turfsnijder’ (brons, zwart gepatineerd) en in Lemmer ‘De Hege Fonnen’ (De hoge weilanden) (RVS).

Op donderdag 28 februari om 14 uur verzorgt Ria Groenhof een inleiding bij haar werk ‘Reis door het land van Geometrie’. Bij deze inleiding is een ieder van harte welkom. Er wordt entree gevraagd.

Op zondag 3 maart 15.00 uur is de opening van ‘Reis door het land van Geometrie’. De opening wordt verricht door Menna Kruiswijk, o.a. curator collectie Yellow Fellow. Tijdens de opening verzorgen Ewoud Swart (cello) en Emiel Kleintjes (viool) de muzikale omlijsting. De opening is voor genodigden.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl