Sluitgatpad: nieuwe wandelroute met audiotour

Op zondagmiddag 13 december wordt aan de Ketelmeerdijk bij Schokkerhaven een nieuwe wandelroute geopend: Het Sluitgatpad. De route is onderdeel van ‘Op de Kuierlatten’: een serie wandelpaden over boerenland in Flevoland en stond eerder bekend als het Ketelzwerfpad. Het Sluitgatpad loopt gedeeltelijk over een nieuw tracé en is 4,5 kilometer lang. Het start- en eindpunt is op de parkeerplaats van het Schokkerstrand. 

Op 13 december is het precies 80 jaar geleden dat de dijk rond de Noordoostpolder werd gesloten. De initiatiefnemers van het Sluitgatpad; Liset Moerdijk en Annemiek Vlaming, lanceren die middag als feestelijke activiteit een audiotour. Deze ‘Sluitgatpodcast, die ze speciaal voor het pad maakten, is die middag vanaf acht minuten voor twee te beluisteren. Precies op het moment waarop in 1940 de dijk werd gesloten. Vanaf dan kan er op eigen gelegenheid worden gewandeld en geluisterd. De Sluitgatpodcast is het hele jaar gratis beschikbaar en zal regelmatig worden aangepast.

Het wandelpad volgt vanaf het Schokkerstrand het pad achter de dijk richting het Sluitgatmonument. In ongeveer een uur (4,5 km) loop je langs het Ketelmeer, over een biologische akker en langs hoge populieren door de Noordoostpolder. Een bankje, gemaakt door Willem Hoogeveen, houdt de herinnering aan het oude Ketelzwerfpad en de werken van Willem levend. In de podcast zijn steeds nieuwe verhalen te beluisteren over het landschap en de mensen die er wonen en werken. Ook vind je er luisterfragmenten uit de voorstelling ‘Dijk in’ die locatietheater Prins te Paard in 2007 maakte.

Meer informatie en downloaden van de audiotour vind je via de website www.boerderijaandedijk.nl, op het informatiebord op de parkeerplaats van het Schokkerstrand, of via www.landschapsbeheerflevoland.nl/activiteiten/op-de-kuierlatten