Solo-expositie Viktor Majdandžić in Museum Nagele

Jubileumjaar kunstenaar Viktor Majdandžić

Beeldend kunstenaar Viktor Majdandžić, geboren in Joegoslavië, wordt dit jaar 90 jaar. Daarom vinden er verschillende tentoonstellingen plaats. Van 2 september tot en met 28 november 2021 heeft hij een solo-expositie in Museum Nagele.

 

Doesjka Majdandžić en Sharene Klein

De opening voor genodigden wordt verzorgd door Doesjka Majdandžić, zijn middelste dochter, en door zijn kleindochter Sharene Klein.

Doesjka is stedenbouwkundige. Zij legt een link tussen het landschap en de architectuur van Nagele en de structuren van Majdandžić s werk.

Sharene is medebestuurslid van Stichting Viktor Majdandzic`s Art Foundation; zij leest gedichten voor.

 

Expressionistisch inzicht

Christopher Rosewood, The International Confederation of Art Critics, 2016

Tijdens het uitbreken van de oorlog in Bosnië legt Viktor zijn kenmerkende passie voor perfecte geometrie en pure balans van natuurlijke regels terzijde, om in plaats daarvan met zijn werken een zeer intiem en verstikkend medeleven op te roepen voor een mensheid verscheurd door leed. Het is de plicht van de kunstenaar om uit alle macht te proberen uit te drukken wat niet in woorden te vatten is.

 

Niemand slaagde er beter in dan Barnett Newman om in één zin het effect van oorlog op de kunstenaar samen te vatten: ‘Na de monstruositeit van oorlog, wat doen we dan? Wat is er dan te schilderen? We moeten helemaal opnieuw beginnen.’ En dit is precies wat Viktor Majdandžić heeft gedaan.

 

Leven

Viktor Majdandžić werd in 1931 geboren in Ivanjska, Bosnië. Na zijn studie buitenlandse handel en economie koos hij voor het kunstenaarschap. Mede door Majdandžić’s toedoen groeide zijn woonplaats Banja Luka uit tot een erkend centrum voor hedendaagse kunst, met een landelijk bekende Biënnale en een museum voor moderne kunst.

 

In 1969 emigreerde Viktor naar Nederland, waar hij als creatief therapeut ging werken. Op deze manier kon hij schilderen zoals hij wilde; compromisloos en zonder zich iets aan te trekken van de heersende kunstwereld. Gedurende een groot deel van zijn kunstenaarscarrière deelde hij zijn atelier met psychiatrische patiënten en stimuleerde hen om als vrije en autonome personen hun weg in het leven te vinden. Na zijn pensionering is Viktor blijven schilderen.

 

Sinds 1958 heeft hij zijn werk meer dan 200 keer geëxposeerd, in o.a. Belgrado, Wenen, Rome, Parijs,  Berlijn, Kopenhagen, Helsinki, London, Montreal, New York, Las Vegas, Amsterdam en Ermelo.

 

Viktor heeft belangrijke prijzen voor zijn werk gekregen, zoals de eerste prijs voor schilderkunst op de jubileumtentoonstelling in Belgrado in 1958, en de eerste prijs voor abstract art op de London Art Biennale in 2019.

 

 

Waar te zien

Het werk van Majdandžić is in 2021 te zien in Museum Nagele, en ook in de London Art Biennale, Artexpo New York, Kunstkelder Putten, op de Kunstweek in Goedereede en in het gemeentehuis Wijhe.

 

Op 2 september, 16 uur, is er een inleiding op het werk van Viktor Majdandžić, tevens preview van de expositie.

Alles onder voorbehoud RIVM-maatregelen. Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl

 

Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl